Til og med Netflix er laget slik at den samler opp informasjon om hvilke serier og filmer du liker, og idet du åpner appen, så forventer den at du vil se noe i samme sjanger neste gang. Netflix gir deg til og med en prosent på hvor godt dette nye forslaget matcher dine tidligere valg.

Hjernen din er mye mer avansert enn teknologien bak netflix og andre dataprogram, men på en måte er det mye som samsvarer. Hjernen din elsker å komme deg litt i forkjøpet og være effektiv. Den forventer at du vil gjøre som du gjorde i går. Ja, jeg hørte av en hjerneforsker si at vi tenker stort sett 95% det samme som igår.

Hva da dersom det du gjorde eller tenkte igår ikke var slik du ønsker å ha det? Er vi da dømt til å mislykkes?

Det fine er at hjernen er at den er plastisk, det betyr at den er påvirkelig og “tøyelig”. Den endrer seg alt etter hvordan den blir brukt.

Idag gikk jeg på en aldri så liten smell… Med kink i ryggen, tenkte jeg å ta en liten omvei på vei hjem fra barnehagen gjennom skogen. Ulendt terreng virket foruftig og deilig for å få ryggen på plass igjen. Midt i all denne fornuften, sklei jeg på en stein og landet med et stønn oppå en annen stein. Pusten ble slått aldeles ut av meg og jeg gispet etter luft der jeg lå kun et par steinkast hjemmefra. Alt gikk bra, men du verden for en “kinkig” og egentlig ganske komisk situasjon. Hva så om jeg skulle ønske å gå gjennom skogen tilbake for å hente barna i barnehagen? Skulle da min tidligere erfaring stoppe meg fordi hjernen allerede ville forutse hvordan det kunne gå? Frykten for å ramle kunne da ha blitt min ledestjerne. Heldigvis har jeg lært et par triks om hjernen og bare en liten kognitiv tvist vil kunne gi hjernen et alternativ. Dersom jeg nå tar meg tid til å spille en ny erfaring inn i hodet mitt, vil hjernen få muligheten til å velge en god følelse gjennom skogen. Jeg kan velge å hente fram en god erfaring som fra da vi tok den veien en gang tidligere og hadde med kakao og sjokolade og bare hadde det godt, eller jeg kunne diktet opp en ny erfaring. En erfaring av glede, gode lukter, fine farger og stødige skritt gjennom skogen, som om det virelig skjer nå kan jeg spille denne filmen i hodet mitt. Hjernen vil da ha nye forventninger. Slik trener toppidrettsutøvere for å forberede seg på utfordringene sine,  og også for å bryte mønster dersom de er inne i en dårlig fase.

Når julen nå nærmer seg, vet jeg at mange kan ha dårlige erfaringer og følelser knyttet til dette. Som oftest er det vanskelige livssituasjoner, relasjoner eller fravær av relasjoner som skaper sorg og sinne og forsteserker disse følelsene i en tid da det er forventet å være glad og kose seg. Det er fullt forståelig og jeg har selv vært der. En ting er sikkert, det er at vi ikke kan endre på alt og definitivt ikke andre folk. De kommer til å fortsette å være som de er og det hjelper nok ikke å lage en positiv forventning om hvordan de har endret seg, det vil fort føre til skuffelse gang på gang. Men det du kan teste ut er hvordan det vil oppleves dersom du virkelig tar relasjonen til deg selv på alvor. Tenk deg at du sitter med spakene bak en miksepult på en konsert og du kan skru opp de lydene du liker og dempe de du mislilker. Tenk deg at du kan krympe ned de som tar litt for stor plass og gi rom til å ta vare på deg selv med den respekten og kjærligheten du vrieklig trenger og fortjener. Ved å spille gode filmer for deg selv, vil hjernen få et repertoar som gir den mulighet til å velge annerledes enn “igår”. Vi kan skape nye nervecellenettverk knyttet til det å feire jul. Du må ikke koble glede inn der, men du kan dersom du vil gi deg selv muligheten. Det er vel ingen andre som kan skru på de knappene?

Hvilken film vil du spille inni deg idag? Hva med å gi deg selv ti gode grunner til å digge å henge med deg? Vi våkner opp med oss selv hver eneste dag, så hva med å faktisk være fornøyd med hele deg? Ikke den du skulle ha vært, men den ? Hva med å la den indre dialogen heie på deg, chille med deg og smile med deg? Hvordan vil det hjelpe hjernen din til å plukke ut de gode “filmene” og sette søkelyset og forventningen mot dem? Hvordan blir det da å være deg?

De beste adventstanker fra en forslått og glad Ingvild, på tur gjennom skogen igjen….