Hva er det som skjer dersom du ber en voksen person om å tegne et menneske? Dersom dette spørsmålet ble stilt til en person som ikke driver mye med tegning til vanlig, ville det sannsynligvis ført til en real barnetegning. Visste du at de fleste av oss slutter å tegne rundt 10-12 årsalderen? Det viser seg at det er i den alderen vi gjerne ser etter om det vi lager er likt nok. Vi prøver å tegne og male “virkeligheten” og så slutter vi fordi det ikke ligner nok. Når vi da spør en voksen om å tegne, vil de fleste tegne som en 10-12-åring, eller slik de var på det nivået de sluttet på. Det er selvfølgelig og heldigvis noen som fortsetter å utvikle seg og fortsatt tar vare på den barnlige nysgjerrigheten og kreativiteten!

Den ideen om at det er en rett måte å tegne på dreper altså all kreativitet og motivasjon til å fortsette med noe som man i utgangspunktet gjerne har likt frem til et visst punkt. Det viser seg at det å tegne handler mer om å lære seg å se, enn hvordan du fører pennen….

Når jeg jobber med mennesker og personlig utvikling, er dette noe som går igjen. De kan være veldig motiverte til endring og er klare for å gi alt, men så blir det for noen veldig kavete fordi de hele tiden tror at det er en rett måte å gjøre det på. Joda, de lærer lure knep og virkningsfulle teknikker, men når man gjør stress med å få det til riktig, blir det mer stress enn nyttig!

Da er det befriende når man plutselig oppdager at det er ikke en fasit som gjelder alle, men at vi selv trenger å lære oss selv å kjenne på en ny måte, slik at vi kan trykke på de mest virkningsfulle knappene.

Noen av mine klienter trenger virkelig et spark bak for å få til endring, mens andre trenger et realt klapp på skulderen. Jeg kommer aldri til å glemme freden jeg så i ansiktet til en nydelig og klok ung jente. Etter en mengde telefoner og samtaler kom hun frem til følgende idè:

“Alt ble så mye bedre når jeg skjønte at det ikke var en rett måte å gjøre det på”.

Hva med å finne frem til entusiasmen og nysgjerrigheten til et lite barn som utforsker det de ser, mer enn å prøve å gjøre det rett?

Vi bruker mange ulike uttrykk for denne visdommen her i Rogaland:

Drit i!

Gi bæng!

Ta en Kåre!

Vannari!