I alle disse snart 14 årene jeg har jobbet med selvutvikling, er jeg fortsatt like begeistret for ideen om at vi ikke trenger å fikse oss selv.  Kroppen har et fantastisk system for å ordne opp selv, når vi lærer å være gode tilretteleggere. Utfordringer i livet kan være en gave til oss, når vi evner å bruke de som en utviklingsarena og har redskaper til å håndtere dem. Det du tenker om en utfordring viser seg å bety en forskjell for hvordan kroppen balanserer stressaktiveringen i kroppen.

Avslutte kroppens fysiske stressrespons

Emily og Amelia Nagoski er tvillingsøstre og forskere fra Tsjekkia. De har studert kroppens fantastiske evne til å regulere stressaktivering.

De beskriver i boken “Burnout – Solve Your Stress Cycle” hvordan vi kan bli fanget i dagens naturlige stress om vi ikke finner måter å avslutte “stresset” på. De beskriver på en enkel og god måte at kroppen har 7 naturlig måter å avslutte stresspiralen på, vår oppgave blir å legge til rette for at det kan skje. Det er ikke alltid problemet eller utfordringene er løst, men vi kan like fullt slå av trusselen som kroppen eller hjernen oppfatter. Om trusselen er reel eller tenkt, spiller ingen forskjell. Hvordan kan kroppen oppfatte at faren er over? Det er ikke alltid nok å komme ut av situasjonen, uroen kan fortsatt være på. Her er 7 gode egenskaper din fantastisk kropp ha:

*Fysisk aktivitet: fysisk aktivitet sier til hjernen at du har overlevd faren og at nå er det trygt. I følge det de har funnet ut, er det den mest effektive måten å avslutte stress på. Egentlig er alle bevegelser av betydning, reise seg opp av en stol, stramme muskler for så å riste løs er en god start. Syklist, Person, Folk, Menn, Sykkel, Sykling, Trening

*Pust:  noen gode dype inn- og utpust er veldig effektivt for å nedregulere den fysiske stressreaksjonen i kroppen.

*Sosial interaksjon: det å bli hørt og sett øker følelsen av fellesskap og tilhørighet og gir beskjed til kroppen om at nå er verden en god plass å være.

*Latterkrampe: å le sammen med noen, ja til og med det å mimre en latterkrampe er nok til at kroppen skjønner at faren er over.

*Å føle seg elsket: En klem, et fang eller kos med et dyr i mer enn 20 sekund påvirker kroppen positivt. Et kyss på 6 sekund er  visstnok mer virkningsfullt enn 6 kyss på ett sekund. Noen vil også oppleve denne følelsen av å være elsket i troen sin.

*Tårer: du kan gjerne merke når tårer føles som medisin? Tårer vil ikke løse utfordringen, men de kan slå av uroen på innsiden slik at vi kan gå i gang med å løse utfordringene. Roen kjennes gjerne som en lettelse i kroppen etter å ha fått gråte godt.

*Å skape noe: det å være engasjert i sport, musikk, og kunst i ulike varianter åpner opp en arena for å kjenne på de store følelsene og finne en måte å uttrykke dem på.

Kroppens mange gode ressurser

Pjokk Hånd, Barns Hånd, Hånd, Tillit

De som har gjennomført kurset Lightning Process, vil kunne gjenkjenne at disse elementene er med i prosessen de lærer. For meg bekrefter slike studier ideen om at kroppen har ressursene og verktøyene. Jeg trenger ikke fikse, det kan kroppen selv. Min oppgave blir å legge tilrette for gode vilkår. Da jeg lærte disse sammenhengene, lærte jeg virkelig forskjellen på å håndtere en utfordring kontra det å være fastlåst. Har du oppdaget forskjellen? Eller tar du deg sammen igjen og igjen uten å få avsluttet dagens indre uro?

På hvilken måte kan du finne ROEN inni deg i dag?

Dagens godord (fra deg selv til deg selv): Jeg digger å henge med deg akkurat sånn som du er!

Dagens låt: Speil av Maria Mena – om å se seg selv

Dagens bryte-mønster-tips: Leke trillebår!

Dagens spørsmål: Hvor godt blir det å være deg dersom du behandler deg selv som din beste venn?

Gjør en leken dag!

Ta gjerne kontakt dersom du ønsker å lære mer om stressfysiologien og sammenhengen mellom hjernen og kroppen.

Beste ønsker fra Ingvild