Hva er det som skjer når vi vil komme igang med noe, men så saboterer vi for oss selv hele tiden? Mange av oss er eksperter på å finnne på unnskyldninger, og greier å utsette ting igjen og igjen:) Hva er din favorittunnskyldning? (Det kan være greit å vite om den, slik at du gjenkjenner den neste gang og ikke biter på!)

Hvordan komme igang?

1: planlegge: hva vil du ha gjort? Er dette noe du virkelig vil, eller er dette noe du tror du vil fordi alle andre gjør det? Ikke alle trenger å lage avanserte matretter til middag, ikke alle trenger å lage fotobok, ikke alle trenger å pusse opp ect… Dersom dette er noe du ikke trenger å gjøre, stryk det av listen. Det er deilig!

2: prioritere: Hva vil du gjøre først? Innen når vil du være igang/ha det gjort? Det kan da bety at det er noe du må prioritere vekk noe annet. Du kan ikke være mer enn en plass samtidig. Du kan ikke regne med at det plutselig detter flere ekstra timer i døgnet ned i hodet på deg. En ting er sikkert, og det er at vi alltid har hatt like mange timer i døgnet. Hva vi fyller den med, er det som endres.

3: pauser: legg inn pauser! Når jeg begyner å rydde i en skuff, blir jeg noen ganger så ivrig at jeg gjør mer og mer, og jeg holder på helt til jeg ikke orker mer. Når jeg hadde legger inn pauser – drikker et glass vann, går en tur til postkassen, stopper opp og hører på fuglene, hører en favorittlåt, leser litt i avisa, tar en kopp te – da kunne jeg holdt på mye lenger totalt sett. Hva er det vi har det så travelt med? Må vi gjøre alt så fort? Er det greit å bruke god tid? En mann jeg møtte elsket blomster og fortalte varmt og innbydende om hans favoritt; Magnoliatreet. Han fortalte i en bisetning at de har et slikt tre utenfor jobben hans. Jeg spurte han hvor mange ganger i løpet av en arbeidsdag han stopper opp ved dette treet og puster inn duften? Da fortalte han at han aldri hadde gjort det. Heldigvis ville han forandre på det, og jeg tror han tar seg noen halvminutt innimellom og beundrer dette flott treet! Hva kan du beundre rundt deg akkurat nå?

4: premier: å gi seg selv premier, er av stor betydning for motivasjonen. Den viktigste premien man kan gi seg selv, tror jeg er anerkjennelse. Tenk å ha en stemme inni hodet som sier: Kjempebra! Jeg er stolt av deg! Du er fantastisk! Dette er kjekt! Kos deg med dette! Hvor mye lettere blir det å komme igang da? Tenk når denne stemmen i tillegg fokuserer på det du allerede har fått gjort? WOW! Dette var supert!

Selv kan jeg noen ganger bli inspirert av

-denne herlige jenta på YouTube.

-eller av Ole Brumm, som står sammen med sin venn Kristoffer Robin og ser utover en elv:

Rivers know this: There is no hurry. We shall get there someday!