For noen er tallet 7 et hellig tall. For kunstnere er tallet 7 vakkert og tallet 7 er visstnok et hett tall å få på fotballdrakten sin. Tallet 7 minner meg om en viktig forståelse av hjernen. Hjernen vår som oppfatter hva som skjer rundt oss og i oss har en begrenset kapasitet på ca 7 biter av informasjon på en gang. Dette kan variere noe fra person til person, men tallet 7 gjelder de fleste. Da jeg var liten kunne jeg fint si telefonnummeret mitt med ett og ett tall i rekkefølge: 5- 6 -0 -3 -5. Det var lett og kunne si disse tallene etter hverandre. Idag har telefonnummeret mitt 8 tall. Det blir med en gang litt mye å få med seg på en gang. Da gjør vi noe smart, vi deler det opp: 95-16-13-12 Jeg har altså gjort 8 tall om til bare 4 tall.

7

Når hodet ditt er fullt opptatt av ett eller annet, og du er helt tilstede i øyeblikket, vil alle disse 7 bitene være opptatt med det du gjør eller tenker på. Jo flere deler av kroppen vår som er med på dette fokuset, sterkere blir opplevelsen. Vi kan noen ganger se på syngeprogram på tv. Sangtalentene viser tydelig tegn på nervøsitet og stress med situasjonen. Jeg vet hva de 7 bitene inneholder da… Men så skjer det noen ganger en totalforvandling når de begynner å synge. Vi kan se at de bytter filter i hjernen og alt handler om lyd, samklang, musikk, følelser, budskap. Hele personen, både tanker følelser og kroppsspråk, går inn i sin egen boble med både uttrykk og hvordan de fremstår. Her er vi inne på noe veldig stilig. Når vi går inn i godfølelsen, blir det ikke “plass” til ubehaget. Jo mer av øyeblikket som handler om det du holder på med, jo mindre muligheter har hjernen da til å holde på med bekymringer og annen aktivitet vi kan oppholde hjernen med.

En herlig dame som var innom meg for litt siden, fortalte meg om en flott opplevelse. Jo mer hun fortalte jo mer kunne jeg se at hun koste seg. Etterpå lurte jeg på hvor godt hun hadde det akkurat de minuttene hun levde seg inn i godfølelsen? “Å, det var herligt!” Hva skjedde da med symptomene dine som du var bekymret for tidligere? “Nei, de var der ikkje då“. “Eg gløymte meg heilt av“, sier hun og smiler.

Er det ikke fantastisk at vi kan “glemme oss helt av”? Når vi fyller fokuset vårt med noe vi liker, vil det ikke være plass til mer akkurat da. Noen ganger vil det være plass til sorg og smerte, og jeg tror det noen ganger ganger er greit å gi plass til sinne også, men hvor lenge vil du bli der?

Frisøren min fortalte her en dag om den følelsen når du kommer hjem fra jobb og føler deg skikkelig trøtt. “Det eneste man tror man kan da er å legge seg på sofaen å bli der“. Hele fokuset i hjernen handler da om denne trøttheten. Etter hvert som vi drøste videre sier hun så fint: “Dersom noen ringer og får meg med ut, kan jeg være ganske negativ i utgangspunktet. Føler meg trøtt og sliten, men når jeg kommer meg ut, er det helt fantastisk og energien som jeg trodde var borte, den viste seg å være der likevel.” Fokuset endret seg og dermed tettet  hun hull i energibøtta. Energien kunne handle om det hun holdt på med i øyeblikket. Det hadde  med andre ord sikkert vært ok med en pause etter jobb. En kopp te eller kaffe og litt tid i fred og ro med seg selv, men trenger vi å bli der? Hva får du energi av?

Hvilket filter vil du bruke akkurat nå? Dersom du leter eter feil hos deg selv, hva finner du da? Dersom du leter etter det du ikke har fått gjort enda, hva finner du da?

Dersom du heller velger å leter etter det som er bra med deg, hva skjer da? Dersom du velger å fokusere på det du allerede har fått gjort, hvor mye kjekkere blir det å være deg da?

Nelson Mandela har jeg skrevet om før i denne bloggen. Men det var nettopp dette filteret han tok et bevisst valg på da han slapp ut av fengselet etter nesten 30 år innesperret for noe som egentlig han mente var godt. Han sa på vei ut til friheten at han nå måtte velge å legge all hat og bitterhet igjen i fengselet. “Ellers kommer jeg til å leve i fengsel resten av livet.” Nelson Mandela valgte å bytte filter. Det var helt sikkert ikke alltid like lett, og han måtte sikkert velge det igjen og igjen. Men hva ville han vinne på det?

 

Idag vil jeg sette på filteret takknemlig! takknemlig