Energi er et viktig gode for folk flest. Vi trenger energi til å varme opp husene våre og til annet strømforbruk. Politikerne liker å flagge energiøkonomisk politikk og det diskuteres stadig om hva som er de beste løsningene. Hva vil være best akkurat idag og hva vil være best for framtiden? I Store Norske Leksikon stod det definert hva som betegnes som energiøkonomisering og hvilke tiltak som er mest vanlig. Det som fanget blikket mitt i teksten var følgende:

Imidlertid er energieffektivisering det viktigste virkemidlet for å skape bærekraftige energisystemer ved siden av økt bruk av ny fornybar energi, som solvarme, vind- og bølgekraft.

I mine samtaler med mennesker som på ulike vis er fastlåst, handler det nettopp om dette. På LP-kursene jobber vi også nemlig med å oppdage hvor energien går til spille og hvordan vi kan tette mulige lekkasjer. Vi ønsker å lære folk hvordan de kan få kroppen til å bruke energi på en effektiv måte. Det handler i stor grad om å luke vekk de prosessene i kroppen som er unødvendige. Nå er jeg ingen dataekspert, men jeg merker til og med på helt nye PC’er at dersom jeg holder på med flere prosesser samtidig, bruker maskinen lenger tid på den enkelte oppgave enn om den får holde på med en ting om gangen…

Har du oppdaget dine energilekkasjer?

Bruker du mye tid på grubling? Bruker du mye tankevirksomhet på dårlig samvittighet? Diskuterer du stadig med deg selv om du egentlig er god nok? Er du over middels opptatt av hva andre tenker om deg og hvordan de oppfatter deg? Går du ofte rundt med en dårlig følelse i magen? Bruker du kreativiteten din til å tenke mye på hva som kan komme til å skjære seg eller gå galt i løpet av dagen? Er du blitt så vant til å “stresse” med alt du holder på med at du er kjempesliten etterpå? Har du “alltid” et høyt tempo inni deg, eller har du oppdaget at du egentlig har god nok tid, det handler bare om planlegging og prioritering?

Når vi gjentar slik oppførsel, vil hjernen og kroppen sette dette i system. Den lager da koblinger slik at det blir lettere for deg å fortsette på denne måten. Den vurderer ikke hva som er bra for deg, men den bygger på din vurdering. Til og med en smertetilstand, kan kroppen og hjernen sette inn i et møster, som gjør at smerten repeteres selv om den opprinnelige skaden er helbredet.

Heldigvis går det an å oppdage disse energilekkasjene!

Når du har oppdaget dine, er det viktig å flytte bevisstheten din og følelsene dine over på hvordan du vil ha det. Mange bruker mye energi på å finne hva de ikke vil ha. Jeg vil ikke ha vondt i hodet, jeg vil ikke være svimmel, jeg vil ikke være trøtt… Dersom jeg ber deg instendig om å IKKE tenke på en grønn gris, IKKE gjør det… så vil du fort merke at hjernen allerede har tenkt på den grønne grisen.

Hva med å bruke to minutter akkurat NÅ på å kjenne på INSPIRASJON og GLEDE? Hva med å bruke to minutter på TAKKnemlighet? Jeg vet at dette er lettere noen dager enn andre, men rent tekninsk går det ut på det samme. Hjernen forholder seg ikke til hva som er lurt, den forholder seg i stor grad til hva du vurderer og oppfatter. Det du fokuserer mye på, tror den er viktig for deg.

Hva vil du ha fokus på akkurat idag?

Hver mandag morgen bruker jeg alt fra 2-30 minutter på å finne denne ukens visjon. Hvem vil jeg være, hvordan vil jeg ha det? Hva vil jeg ha fokus på nå? Uken før ferien hadde jeg behov for å rydde på plass en del papirer og annet rot som hadde hopet seg opp. UKE 6:  RYDDIG, KREATIV og GLAD ! Jeg smakte på ordene og de gav meg en god følelse. Det er viktig at målene gjør deg følelsesmessig engasjert! Jeg puttet på setningen: LE MYE og SMIL OFTE!

Jeg ble inspirert til å komme igang, og jeg la videre en plan for når jeg skulle rydde. Det jeg oppdaget etterpå når jeg skulle oppsummere denne uken, var at hele tilværelsen min denne uken faktisk hadde vært mer ryddig. Ikke bare jobbpapirer, men det var lettere å legge ting på plass hjemme også. Jeg og hele familien (de ble smittet) fikk til og med lagt inn en husvask før vi dro på ferie, slik at vi kom hjem til rent og ryddig hus når vi kom hjem. Dette er noe jeg vanligvis ikke hadde prioritert. Jeg kommer helt sikkert ikke til å prioritere det hver eneste uke, men jeg oppdaget at uten at jeg var klar over det, kom jeg inn i et ryddig modus! Det gav meg en god følelse! Jeg oppdaget også at jeg fikk energi av å holde på. Jeg brukte ikke energien på å tenke på alt jeg skulle ha gjort (typisk lekkasje), men jeg la en plan for når ville jeg bruke tid på det, og hva vil jeg prioritere vekk slik at jeg kunne oppnå målet mitt. Lurer du nå på om jeg ble ferdig med alt? NEi, blir man det? Feil spørsmål!!! Målet mitt er ikke å bli ferdig, men å holde på – være i flyten – være underveis!!!

Er du nysgjerrig på hva jeg har som mål denne uken? Hva med å flytte fokus over på hvor DU vil ha fokuset ditt?

UKE 8:  ………………… ! LE mye og SMIL ofte:)

Hm… kjenner at jeg gleder meg til denne uken, både på jobb og ellers!!