Vi opplever alle å glemme hvor vi har lagt fra oss ting, hva vi skulle hente på kjøkkenet eller glemmer et navn vi vet vi kan, men ikke finner i hukommelsen. I dag er jeg inspirert av hjerneforsker og forfatter Lisa Genova. Hun forteller i en Ted-talk om hvordan hjernen noen ganger glemmer ting helt naturlig og hvordan minnefunksjonen kan forsterkes. Det forklarer noe viktig om hvordan hjernen virker:

Når vi er oppmerksom, forsterkes minnet.

Bli bevisst din oppmerksomhet

Har du merket at du kan gå fra tilstanden trøtt og uopplagt til full av energi ved at det plutselig skjer noe interessant som vekker din oppmerksomhet? Det kan være noe du leser, eller i en samtale med noen du treffer? Med en “morratrøtt” stemning i kroppen, traff jeg en far da jeg leverte i barnehagen for et par uker siden. Han fortalte en artig og samtidig trasig historie fra juleferien sin. Måten han fortalte på, gjorde det hele interessant og morsomt. Etter den korte praten, følte jeg meg plutselig mye kvikkere. Hva skjedde egentlig?

Tvinne tråder

Det tok meg til studiene til Lisa Genova. I en samtale med noen, der oppmerksomheten min er tilstede, lærer jeg noe nytt. Det skapes koblinger i hjernen min, som styrker dette minnet. Jeg ser for meg en tråd som tvinnes og blir tjukkere når jeg er tilstede. De gode følelsene av å bli sett og oppleve et fellesskap, kobles sannsynligvis sammen med dette minnet, og vil skape nye og tjukkere koblinger til dette minnet. Tjukkere og flere koblinger, vil gjøre det lettere å hente frem igjen dette minnet ved en senere anledning. Enten det er hvor jeg har lagt nøklene, eller når jeg hørte fantastisk musikk på radioen og stoppet opp for å la meg berøre.

Ny læring, nye koblinger

Når vi bruker en ny ingrediens i en oppskrift, skjer det læring. Når vi lærer et nytt ord på et nytt språk, lærer vi noe nytt. Minnefunksjonen vår styrkes når oppmerksomheten vår er tilstede. Noe fanger vår interesse og vi lærer. Hver gang jeg spiller en ny låt på pianoet, koples mine tidligere ferdigheter sammen med de nye. Det er lettere å spille noe jeg allerede kjenner, men det å gå litt ut av komfortsonen, gir mer læring og utvider “kablene” knyttet til dette minnet.  Målet er ikke resultatet av spillingen, men å være oppmerksom og tilstede underveis. Læringen settes deretter i system når vi sover. Det er ganske magisk å tenke på hvor bra vi er laget! Når vi sover, rydder hjernen. Hvor kult er det?

Kort oppsummert

Mer oppmerksomhet og tilstedeværelse, vil styrke minnene knyttet til det du er opptatt med. Om det er når jeg leker med barna, springer i skogen, er på jobb, lager mat, spiller piano eller rydder.

Håper du ble inspirert til å fylle på med mange magiske øyeblikk i din dag, og styrke minnet ved å være oppmerksom. Da kan du ha glede av dette minnet i de stundene du trenger det.

 

 

Lure spørsmål:  Hva vil du ha oppmerksomheten din på de neste ti minuttene?

Bryt mønster: Legg merke til hva som skjer neste gang du prater med noen, og du er oppmerksomt tilstede. Lagre dette minnet ved å stryke deg lett over hånden. Neste gang du stryker deg lett over hånden, kan dette minnet plutselig dukke opp.

Godord til oss selv: Titt tei, jeg ser deg! Du er rå!

Inspirasjon: Lisa Genova.