2015-05-01 14.15.25Første helgen i mai var jeg i Berlin med familien på tur. Jeg har vært der før og har blitt forelsket i Tiergarten, denne parken langs med Unter den Linden, med mange små stier og veier på kryss og tvers innimellom kraftfulle løvtrær, vakre blomster, rikt fugle- og dyreliv. I tillegg er det mange skulpturer av ulike slag i ulike deler av parken.

På en åpen plen finner man The Global Stone Project. Kunstneren, Wolfgang Kraker von Schwarzenfeld, er en eldre mann som for noen år siden seilte verden rundt i en seilbåt på jakt etter 10 steiner. To steiner fra hver kontinent, hvor den ene skulle bli værende der den var og den andre skulle fraktes til parken i Berlin. Han ønsket å formidle hvordan vi mennesker over hele kloden er en enhet som kan jobbe sammen for en bedre verden. Overskriften hans er: FRED ER MULIG!

Ikke langt unna Holocaustmuseet, Brandenburger Tor og andre historiske plasser i Berlin, finner vi en ring av 5 store steinsamlinger. En dag i året, 21.juni, reflekteres lyset fra solen på alle disse steinene samtidig. Både de som ligger rundt omkring i verden og “søstersteinene” som er fraktet til Berlin. Hver stein er formet og slipt, og har fått inngravert et ord som skal representere en av fem viktige ord eller tilstander som kan være med å skape en fredfull verden. De ulike steinene representerer følgende:

Asia: Tilgivelse (forgiveness)

Afrika: Håp (hope)2015-05-01 14.18.22

Europa: Oppvåkning (awakening)

Amerika: Kjærlighet (love)

Australia: Fred (Peace)

Steinene er vakre, de er store og de kan klatres på, sittes på og lekes på. Steinene er værharde og stabile og står der med all sin kraft og vitner om fred og alt det gode vi sammen som mennesker kan få til!

Hva med å vende disse følelsene innover og begynne med oss selv? Tenk om alle respekterte seg selv så høyt at de behandlet seg selv med tilgivelse, håp, kjærlighet, fred og stadig ny kunnskap. Hva vil skje når vi videre begynner å behandle de rundt oss også på denne måten?

Klar for en ny start? Jeg trenger nye påminnelser hele tiden på hva som egentlig betyr noe. Jeg tar meg selv i å gjøre unødvendig mye stress av både                                                                                  gleder og utfordringer i livet. Denne kunstneren åpnet opp for meg enda en gang at jeg kan begynne på nytt akkurat nå!

Akkurat NÅ går vi inn i en ny time i historien som aldri har vært brukt og som er helt ny. Hva vil du fylle den med?

Fred er mulig inni meg, så da vil jeg begynne hos meg selv! Se så vakre steinene er!!!