Nå?

Tidsbegrepet er noe vi alle forholder oss til mer eller mindre bevisst.

For deg som kjenner til bekymringstanker av ulike slag, har du lagt merke til at du i hodet stadig befinner deg i fremtiden? I full gang med å se for deg noe som skal skje eller noe som burde vært gjort? Eller kanskje du skaper en katastrofefilm i hodet ditt? Uavhengig av grad, så vil en fellessnevner for “bekymrerne” være å bruke ubevisst mye tid i fremtiden.

Eller er du en som ofte havner i grublemodus? En som har en tendens til å føle mismot og depresjon? En som stadig må “etterforske” hva som gikk galt eller om du kunne har gjort noe annerledes? Innenfor tidsbegrepet vil disse befinne seg mye i fortid. Mye av tiden, ofte helt ubevisst, befinner man seg da i fortiden i tankene sine.now

Men når er du mest fornøyd, glad og tilfreds? Når har du dine øyeblikk av humor, glede og velvære? Har du lagt merke til at i de øyeblikkene, sekundene eller minuttene er du helt tilstede her og nå? Akkurat når du kjenner den friske luften på fjelltoppen og tar et velværesukk i ren glede, hvor mye tilstede er du da? Eller når du plutselig blir betatt av et lite barn som ler av dine grimaser?, Eller på en konsert der du kjenner bassen langt inn i hjertet ditt? Eller når du er helt oppslukt av en bok eller film? Hva har skjedd da? Når du tenker etter vil du finne ut at du da har glemt alt som handler om i morgen eller i går, du er bare til akkurat nå!

Jeg kaller det godfølelsen. De øyeblikkene du er fullt og helt tilstede i øyeblikket.

Dette har jeg øvet meg på i mange år nå. Jeg har mye å lære enda, men det har definitivt vært veldig nyttig for meg! Når jeg tar oppvasken og plutselig tar meg i å stramme skuldrene og tenke på klesvasken jeg skulle ha satt på, stopper jeg opp og spør meg selv: Er nå et godt tidspunkt? Da får jeg det perspektivet jeg trenger til å velge klesvask eller oppvask. Når jeg bestemmer meg for å bruke de neste fem minuttene på oppvask, kan det hele bli en herlig opplevelse. Kroppen slapper av og jeg nyter øyeblikket med varmt vann og skum mellom fingrene.

Når jeg blir vekket på natten og tar meg selv i å lure på hvor trøtt jeg kommer til å bli i morgen, stopper jeg opp og spør meg selv, er NÅ et godt tidspunkt å lure på det? Svaret er enkelt, men dersom jeg ikke stiller meg selv det spørsmålet, har jeg en tendens til å fortsette med bekymringstanker og grubling til jeg ikke får sovne igjen. Er et godt tidspunkt?

I hvilke situasjoner ville det vært genialt å få dette spørsmålet for deg?

Når du er på jobb og lurer på hva du skal ha til middag?

Når du ligger i frisørstolen og lurer på hvordan barna har det på skolen?

Når du sitter i kø og lurer på hva du går glipp av?

Når du leser en bok og du er på sosiale medier samtidig?

Når du vil koble av med en tur i skogen, men bekymrer deg for eksamen og om du er i rute med pensum?

Når barnet ditt snakker til deg og du er på nettet?

Når du sitter med kaffekoppen og tankene surrer rundt alt som skulle ha vært gjort?

Er NÅ et godt tidspunkt?

Godfølelsen er en treningssak! Hva skal være for deg?