Nytt semester og nye muligheter!

Hver mandag morgen har jeg en herlig liten peptalk med meg selv. Ingvild, hva står på agendaen denne uken? Hvilke ressurser trenger du for å gjennomføre dette? Hvilke prioriteringer er viktig for deg denne uken, Ingvild?

Det er som å gå i godtebutiken og shoppe godfølelse: Jeg kan velge motivasjon, glede, energi, avslappet, humor, leken, nysgjerrig, fleksibel, fornøyd, opplagt, selvrespekt, ro, tro på meg selv… Det fine med denne indre dialogen er at jeg blir litt mer bevisst på hva jeg vil. Selv om jeg velger to eller tre følelser/tilstander er det noe som er så fint med nevroplastisitet, det baller fort på seg med resten også. Nevroplastisitet handler om at hjernen endrer seg når den bli brukt. Dersom det blir brukt mye godfølelse, vil den “gaten” av godfølelser åpenbare seg som veldig naturlig valg videre. Når du er glad, hvor lett er det å kjenne seg opplagt også? Øvelse gjør mester!

En ting jeg har erfart, er at det er tre komponenter i denne indre dialogen som er helt vesentlig når jeg skal lære noe nytt. Vi har jo alle en indre dialog. Enten vi gir oss selv mye positiv feedback eller vi rakker ned på oss selv, vil det være en indre dialog du har med deg selv. For all god læring vil jeg sette tre følelser på dagsorden, og her får du de på engelsk:Har du det gøy?

kindness

compassion

fun

Når du nå legger merke til dialogen du har på innsiden akkurat nå, er den full av godhet, medfølelse og har du det gøy?

Hvor mye lettere er det å lære når vi har det gøy? Enten du sitter med lekser, svarer på en epost på jobb, sitter i et møte, lager familiemiddag: Har du det gøy? Er du snill med deg selv?  Behandler du deg selv med respekt og medfølelse? HVem har ansvaret for at du kan ha det gøy? Jeg har oppdaget at det er mitt eget verk enten jeg velger sur eller glad. Ingen andre kan gå inn i min gjerne å velge det ene eller det andre. Jeg lpleier å si at det kan være mange triggere rundt omkring, og de kan hjelpe godt til, men det er opp til meg å bite på!

Hvor mye kjekkere blir det å gå igang dersom du skrur på disse ressursene som vi alle har tilgjengelig?

Før jeg ble bevisst på disse små men viktige momentene i livet, hadde den indre dialogen mye mer av: Ingvild, nå bør du, nå må du, kom igjen, gi jernet, bli ferdig, ta deg sammen, skjerp deg, skulle du ikke har gjort…? Det verste av alt er at jeg la ikke merke til at jeg hadde en slik dialog engang. Jeg tok det som en selvfølge, det skulle bare mangle at jeg må ta meg mer sammen og ordne opp i alle behov som dukket opp. Det ble så vanlig at jeg reagerte ikke å det. Når jeg så skulle igang med å lede meg selv på en god og hensiktsmessig måte, ble det veldig kleint og rart å skulle si noe annet…æsj, liksom, men heldigvis er det nå blitt en vane å si alt fra jeg elsker deg, Ingvild, du er fantastisk, Ingvild, jeg liker å henge med deg Ingvild, dette får du til , Ingvild! Ett skritt om gangen, Ingvild!

Mitt neste såkalt ledende spørsmål blir da: Hvilken av disse dialogene gir grobunn for motiasjon og ny læring?

Vel, jeg går for kindness, compassion and FUN! Hva blir det for deg idag?

 

 

Godt igang!
Godt igang!