Ja, men hvorfor?

Er du en av de mange som elsker å analysere og gruble i det vide og det brede? Det er virkelig noe du liker, og gjør helt automatisk?

Evnen til å analysere og gruble på å forstå sammenhenger, kan være veldig nyttig i mange sammenhenger. En forsker vil for eksemlpel ha stor nytte av denne egenskapen når han er på jobb.

Det som viser seg er at når vi bruker for eksempel denne delen av hjernen mye, vil det være et naturlig valg for hjernen i de aller fleste sammenhenger. Da er det naturlig at grubleren slår seg på også i sammnhegner der det muligens ikke er like nyttig.

Tenk deg en mann som fikk huset sitt ødelagt i et steinras. Vi kan forstå hans frustrasjon, og han begynte for alvor å gruble på hvorfor dette skjedde med han. Han bestemte seg for at dette måtte han finne ut av. Han klatret opp etter steinraset, for å finne den ene steinen som utløste dette steinraset. Han forsket og forsket, letet og letet… Når han fant en stein, som kunne være den rette, ville han likevel ikke være helt sikker. Det kunne jo være en annen… Vi skjønner at denne mannen ville bruke både mye energi, og sette igang mye stress i kroppen underveis.

Hvordan ville det være for denne mannen å endre på spørsmålet? Istedet for å spørre: Hvorfor? kunne han spørre: Hvordan? Hvordan kan jeg få meg et nytt hus, og hvor skal jeg plassere det?

Dere vil alle være enige i at det ikke er snakk om rett eller galt i denne sammenhengen. Det er ikke alltid rett eller galt. Men hva er mest nyttig?

Det minner meg om en dag kalenderen på smarttelefonen min ikke virket. Jeg bruker den daglig, og det er en nyttig app for meg. Jeg fant ikke ut av det, og spurte min gode tekniske venn:

Hvorfor fungerer ikke kalenderen min? (rett i grublefella:))

Han så på meg og sa, typisk kvinnfolk, dere må alltid vite hvorfor ting ikke fungerer, hva med bare å laste ned en ny app. Det fungerer alltid!

Jeg smiler og ler når jeg tenker på det, og jeg vil påstå at denne grublefella ikke gjelder bare damer. Jeg kjenner en hel del flotte menn, som også er gode på grubeleriene sine:)

Uansett, det jeg ble minnet på i denne sammenhengen også, hva er mest nyttig? Jeg kunne brukt timer og dager på å forstå hvorfor kalenderen min ikke virket som den skal. Heldigvis hadde jeg en venn, som klokelig tenkte, hvordan få det til å fungere?

Ja, det er jo ikke rett eller galt, men

-hva er mest NYTTIG? Heldigvis kan vi velge!!!