Håvard Bøkko, den norske skøyteløperen, var en aktiv gutt i Hol Idrettslag som barn. I et intervju her om dagen fikk han spørsmål om hva som fikk han til å velge skøyter som idrettsgren. Da svarte han så fint at han vokste opp med Ådne Søndrål som et stort forbilde. Ådne Søndrål var også aktiv i Hol Idrettslag og ble blant de beste i verden på skøyter. Håvard skjønte at når andre fra Hol Idrettslag kunne bli så gode, så er det jo mulig for meg også.

Da jeg første gang fikk høre om Lightning Process, var jeg veldig skeptisk. Jeg hadde prøvd så mange ulike tilnærminger for å få gang på livet igjen. Min far hadde hørt om en mann som hadde opplevd fantastiske ting han kunne få til med denne prosessen, og da mente pappa at det kunne jo være mulig for meg også. Jeg konkluderte heller med at det var jo fint for denne mannen, men det gjelder nok ikke meg. Jeg er annerledes og har andre symptomer. Min mann ble derimot mer nysgjerrig og fant fram til litt mer informasjon. Han ringte også til denne Frode og fikk høre en fantastisk historie. Etter litt tid, ble jeg mer og mer nysgjerrig jeg også. Jo mer jeg leste, skjønte jeg at dette var en helt annen tilnærming til mine utfordrginer enn jeg hadde vært borti tidligere. Da jeg tok mot til meg og ringte til Frode, skjønte jeg ganske fort at nå er det min tur! Frode fortalte hvordan han hadde lært å trene kroppen sin tilbake til god form, ved å endre det nevrologiske mønsteret i kroppen. Lightning Process gikk fra å være sært til å bli helt logisk for meg. Jo mer jeg leste, jo flere brikker datt på plass inni meg. Det å høre Frode sin historie ble livsforvandlende for meg. Jeg skjønte ganske tidlig i samtalen at dersom Frode kan få til dette, så kan jeg også! Jeg trengte ett eksempel. Kan han, så er det jo mulig!

Sist uke kunne vi lese i avisene om de to unge jentene som ble påkjørt og mistet livet mens de var ute på tur med hesten. Det må være både sjokk, smerte og sorg for alle involverte. Midt i det tragiske, så leser vi om hvordan familien står fram og takker for all omsorg og støtte. De forteller også om en tro som gjør at de ser fram til den dagen de skal få møte datteren igjen. De viste en fantastisk evne å se gode ting rundt seg, på tross av alt det vonde. Dette berører meg dypt.

Nick Vujicic, fra Australia, reiser verden rundt og holder motivasjonsforedrag. Han ble født uten armer og bein og forteller om hvordan bitterhet og negative tanker var vanlig kost da han vokste opp. Helt til en dag han møtte en annen funskjonshemmet mann, som viste seg å være glad. Hvordan er det mulig? tenkte Nick, og oppdaget da at han hadde nøkkelen selv. Ved å flytte fokus over på alle mulighetene i stedet for på begrensningene, trente han seg opp til blant annet å kunne svømme, surfe og spille golf – uten armer og bein… Han fikk frigjort energien sin til det han kunne gjøre noe med, i stedet for å fokusere på begrensningene sine.

Historiene er mange. Du kjenner sikkert også mennesker som har opplevd livets utfordringer på kroppen, men som har funnet en måte å håndtere det på. De har valgt å ta ansvar for hva de kan gjøre noe med, i stede for å forbli et offer uten muligheter til å påvirke sin egen situasjon… Vi kan jo si at de har all mulig grunn til å være offer, men vil det hjelpe? Det handler ikke om rett og galt, men hva vil være mest nyttig? Det å kunne ta ansvar selv, ble helt avgjørende for min egen del. Jeg måtte lære hvordan jeg kunne påvirke kroppen min på en gjennomførbar måte!

Det er mye vondt i verden som vi faktisk ikke kan gjøre noe med, men hvordan vi forholder oss til det som skjer, vil alltid være et valg. Jeg lar meg inspirere av alle disse hverdagsheltene rundt omkring! Det er mange som skulle fått gullmedalje av meg!

Sist uke kom en strålendes jente inn på kontoret til meg. Hun hadde vært redusert i lang tid, men hadde nå vært på kurs og lært seg teknikker til hvordan hun nå kunne påvirke både hode og kropp. Hun er så vidt igang, men du verden for en start: Nå har jeg jogget meg en tur, og jeg kunne til og med kjenne lukten av et grantre mens jeg sprang!

For meg blir det mer og mer klart hvordan små valg, kan gi store muligheter!

Dersom det ikke er umulig, så må det være mulig!

Jeg vil med dette rekke en stor TAKK til alle dere gode forbilder der ute! Nelson Mandela er en av de mange forbildene. Den dagen han slapp ut av fengselet sa han: