Tror du at hjernen din forstår hva du egentlig mener? Tror du at hjernen skjønner hva du dypest sett ønsker?

Jeg leste en gang om et ektepar som var inne i en vanskelig periode i samlivet. Hver kveld satte mannen seg på sengekanten med hodet i hendene. Når kona kom inn, så hun dette og gikk stille ut igjen, slik at mannen skulle få litt fred. Hun mente det var helt tydelig at han trengte litt tid for seg selv. Etter en stund, oppsøkte paret hjelp på et veiledningskontor. Mannen skulle først få sette ord på sin opplevelse av forholdet:

Hun bryr seg ikke om meg, sier han.

Hva? repliserer kona.

Hver kveld når jeg sitter på sengekanten og har behov for omsorg, så bare går du…. forteller mannen.

Vi skjønner at dette handler om kommunikasjon. Mange av oss har en tendens til å innta en rolle der vi forventer at andre skal gjette hva vi tenker og ønsker. Man gjør det mye enklere for seg selv og alle dersom man heller uttrykker tydelig hva man ønsker. Hvor mye større sannsynlighet er det da for at det skal skje?

Hjernen gjetter seg ikke til hva du vil. Hjernen forholder seg til alle våre tanker og holdninger som ordrer. Hvordan blir det da når folk stadig går rundt og forteller til hjernen hva den ikke vil ha? Jeg er så lei av å ha vondt i hodet, jeg  vil ikke være så kvalm, jeg er så nervøs, jeg er sikker på at jeg forsover meg… Kanskje du da forventer at hjernen skjønner at du egentlig ikke vil ha dette, men slik er ikke hjernen laget. Den gjetter ikke, den handler på bakgrunn av “ordrer”, og den skjønner ikke negasjoner som ikke. For all del, IKKE tenk på en grønn gris akkurat nå. Hva tenker du på da?

På samme måte som vi gjør det lettere for hverandre i relasjoner ved å være tydelige på hva vi vil, er det viktig å vite at måten du kommuniserer med hjernen din er på samme måte. Jo mer tydelig du er i språket ditt, jo mer sannsynlig er det at du blir forstått!

Jeg smiler litt av en fortelling i Bibelen der Jesus møter en blind mann. Jesus spør da denne mannen: Hva vil du jeg skal gjøre for deg? Jeg tenker at det var vel rimelig tydelig hva denne mannen ønsker seg? Likevel spurte Jesus, og han forventet å få et svar. Mannen svarte det som for oss virker ganske naturlig: Jeg vil se!

Tenk deg at du stiller deg selv det samme spørsmålet akkurat nå :

Hva vil du? Husk å være tydelig, slik at hjernen din får full forståelse for hva du vil:

Jeg vil være glad, som når jeg kan gå barbeint i gresset en vakker sommerdag.

Jeg smiler allerede:)