I de siste dagene har vi virkelig fått se hvor skjørt livet kan være. Fra det ene øyeblikket til det neste er mye snudd på hodet. Etter terrorangrepet i Paris, er det mange ubesvarte spørsmål som dukker opp. Det rører hjertene våre og vi leter oss frem etter måter å håndtere verden på. For de etterlatte er det også en ny verden. De leter litt etter litt etter måter å leve videre på. I mitt og i ditt private liv, er det også mye som foregår. Livet endrer seg fort fra ett øyeblikk til et annet. Noen er for øyeblikket inne i en herlig flytsone der det meste føles forutsigbart og kjekt, mens det for andre er mitt i livets harde realiteter med sorg, sinne, usikkerhet og smerter.

Vi kan ikke styre livet. Livet skjer og livet byr på både godt og vondt. Midt oppi alt dette, viser det seg at vi mennesker har ulike måter å forholde oss til livet på.

Før sommeren hadde jeg helt andre tanker om livet enn jeg har nå. Fra å ha klare mål og tanker om jobb, turer med familien, trening og personlig engasjement i ulike sammenhenger, ble plutselig livet annerledes da jeg oppdaget at livet tok meg en annen vei. Plutselig oppdaget vi at jeg er gravid, og det med tvillingjenter i magen. Gleden er stor og etter at den første kvalmende fasen gikk over, er jeg nå full av nye forventninger til det nye livet vi har i vente.

Da jeg stod og trillet ut en deig med rundstykker her om dagen, tenkte jeg på denne store forandringen i livet mitt som en ny type bakverk. Det er en ny fase i livet og ja, det føles som å tilsette noen nye ingredienser til livet. Jeg opplevde en gledelig vending som jeg ikke hadde forutsett.

Livet består av faser, stadig nye faser. Kan det være godt å redigere og være litt bevisst på hvilken fase du er i nå? Innen personlig utvikling er det helt avgjørende at den enkelte har definert hva neste fase skal bli. Hva nå? Hvilke ingredienser vil være viktige i den neste fasen i livet ditt?

Livet er , sier vi på fint. Hva betyr for deg? Hvilken fase er du i ?

For ti år siden hadde jeg fort forventet av meg selv å holde på i samme tempo som før og kunne gitt meg mål om å være den spreke gravide dama. Jeg hadde skrudd opp forventningene i stedet for å skru de ned. Heldigvis har jeg lært meg å redigere annerledes nå. Klok av skade! Nå velger jeg å skru ned tempoet, gå rusleturer, kose meg mest mulig, og gjøre oppbyggelige ting nå som jeg har som “jobb” å ruge. Alt til sin tid, men jeg har måttet ta noen annerledes valg for ikke å gå inn i gamle automatiserte mønster. For at denne tiden skal være god, har jeg akseptert nye og annerledes hverdager.

Terroristene har uttalt at de har et stort ønske om at neste fase skal være at vi kjenner på frykt. De vil at vi skal være redde og endre livene våre etter det. Gang på gang har vi likevel vist at der hvor hat og frykt blir fremmet, har vi  opplevd hvordan vi kan stå sammen fulle av mer kjærlighet og omsorg for hverandre og våre medmennesker.

Hvilken fase skal vi inn i nå? Jeg vil ikke begi meg inn i en politisk debatt, men på det personlige planet kan vi også definere hvilken fase vi vil inn i nå. Tenk om 80% av verdens befolkning i valgte litt mer kjærlighet inn i hverdagene sine, akkurat i dag?

Har du sett You Tube filmen, som har florert i sosiale medier de siste dagene? En liten gutt og faren hans blir intervjuet i Paris? Gutten forteller med sorg og frykt i blikket at de nå må flytte, fordi de onde menneskene er i Paris og at de har våpen. Den kloke faren sier at de vonde menneskene er overalt. Vi hører til her, de har våpen , men vi har blomster og lys. Blomstene og lysene vil beskytte oss. Gutten ser seg rundt på havet av blomster og lys, som var plassert ved stedet der terroren fant sted. Det former seg et glimt av håp og smil i ansiktet til den lille gutten der han ser fortrolig opp på faren sin og gjentar: Blomstene og lysene vil passe på oss? (Fritt fortalt av meg her). Se gjerne denne rørende filmsnutten som varer ca halvannet minutt.

Hvilke ingredienser passer inn i livet ditt nå? Hvilken fase er du i? Hva er det egentlig som betyr noe i livet ditt i dag?

Kan vi velge enda mer kjærlighet? Akkurat nå?