Hva skjer når oppsøker nye steder, nye rom, nytt venterom, nytt teater, ny konsert eller ny cafe?
På ferie, har mange en tendens til å bli litt mer nysgjerrig. Vi legger gjerne merke til ting som er annerledes, bygninger, lyder, naturen eller maten. Vi skrur ofte på både en nysgjerrighet og en god tilstedeværelse.
Når disse følelsene aktiveres, vil hjernen fort oppfatte deg som både fornøyd og glad. Du har gjerne gitt deg selv en grunnleggende tillitt til at ting ordner seg, og at det er greit å være fornøyd. Din forventning er gjerne ikke like forutsigbar som før. Du opplever nemlig noe nytt og du får nye koblinger i hjernen.
Det er et fantastisk system. Hjernen svitsjer mellom erfaring og forventning, for å gi deg det du trenger her og nå. Jo mer vi stoler på oss selv, omgivelsene og kroppen vår, vil lettere vår oppmerksomhet kunne være både nysgjerrig og tilstede. Ved å bli bevisst hva vi ser, hører, smaker, føler og fornemmer, kan vi styrke vår tilstedeværelse. Det samme gjelder hvilke minner vi henter frem fra historien vår eller fra de vi hører fra andre. Er du bevisst hvordan du redigerer?
Er du god på å forstørre de virkelig gode tingene du gjør og “henge de opp” på veggen? Eller fokuserer du mest på det som enda ikke er gjort eller hva du har gjort feil?
De gangene jeg er i den turistsonen, føler jeg meg både gladere, mer fleksibel og lettere i kroppen. Ja, både meg selv og de rundt meg får en kjekkere person å henge med. Hva tror du det har å si for helsen min? Først og fremst bedre konsentrasjon, bedre fordøyelse, bedre søvn og bedre immunsystem, fordi jeg får skrudd av overaktiveringen av det sympatiske nervesystemet og koblet meg på det parasympatiske. (CATS) Det vil jo ikke være sånn hele tiden, men jeg vil jammen gi meg selv den gleden hver gang jeg kommer på det!
Ta godt vare på deg selv og de du omgås!
Med ønske om en riktig nysgjerrig og tilstedeværende påsketid – med turisthatten på!