Store prestasjoner inspirerer meg. Jeg elsker å følge med på utvikling i en kamp, i et løp eller under en musikal eller film. Jeg elsker også å høre livshistorier til mennesker som virkelig har kjent eller kjenner på livet. Alle disse hverdagsheltene, som dag etter dag, presterer på veldig høyt nivå. De mobiliserer og finner ut hvordan de kan leve på best mulig vis.

Nå om dagen er det fasinerende å følge med på Carlsen og Anand i sjakk-vm. Tidligere har jeg vel ikke vært så interessert i å se på når andre spiller sjakk, men med dyktige kommentatorer på siden, får det hele en ny dimensjon. Noe av det kjekkeste jeg vet med slike arrangement, er pressekonferansenene og intervjuene. “Hva tenkte du da?” “Hvilket valg tok du da?” Til og med spørsmålet “Hva føler du nå”, gir meg et glimt inn i de andres godfølelse, som jeg gjerne låner:)

En ting jeg fanget opp under dette VM, er hvordan Magnus (vi er vel på fornavn med han nå…) brukte hviledagen sin. De spiller nå sjakk to dager på rad, og har så en påfølgende hviledag. Et klokt menneske i teamet hans, uttalte da at det viktigste for Magnus denne dagen, er å gjøre kjekke ting og ikke tenke på sjakk. Altså noe av det viktigste for å få mest mulig ut av hviledagen er å koble over på andre tema og aktiviteter. Tenke på andre ting enn selve sjakken.

Nå nærmer det seg eksamenstid for mange. Hvor viktig er det da med pauser innimellom alle studietimene? Når det er sagt, hvordan er det viktig at pausene er? For dersom pausen fylles opp med pensum, blir det da noen pause?

Når du har lunsjpause på jobb, dersom hele pausen handler om jobb, hvor effektiv pause har du da?

Når du kommer hjem fra jobb, hvor stor avkobling blir det, dersom du i hodet ditt fortsetter å fokusere på jobben hjemme?

Når du har levert barna på skolen eller i barnehagen, hvor viktig er det da å tune over det du skal gjøre, og ikke gå rundt å tenke på barna hele tiden?

Hjernen er som kjent ikke så god på å gjøre mange ting på en gang. Den svitsjer bare så fort mellom aktivitetene at det kan virke som om den gjør mange ting på en gang. Den bruker mye energi på det. Hva med å stoppe opp, velge hva som er viktigst å holde fokus på  akkurat nå, og bestemme deg for å holde fokus frem til pausen. Når du merker at tanken sviver tibake på noe annet, stopp opp og “tune” inn igjen. I pausen kan du velge å bytte aktivitet, få nye input, nyte mat og drikke, høre på musikk, synge en sang, trekke litt frisk luft, eller gjøre noe helt annet. Hva er dine pauseting?

Forandring fryder, men bare hvis vi også forandrer mentalt fokus samtidig:)

Hva er ditt beste sjakktrekk idag?

Heia Magnus! Takk for inspirasjonen!!!